W gastronomii fartuch jest szczególnie ważnym elementem ubioru pracowników. Noszą go barmani, kelnerzy, jak i kucharze. Ta część odzieży ochronnej powinna być nie tylko praktyczna i wytrzymała na zabrudzenia, ale także stylowa i estetycznie wykonana.

Jaki fartuch sprawdzi się w gastronomii najlepiej?

Fartuchy dla pracowników gastronomii powinny być wykonane z wysokiej jakości materiałów, które nie ulegną zbyt szybko rozdarciu, a w kontakcie z wysoką temperaturą zachowują swój pierwotny wygląd. Celem tego elementu garderoby jest ochrona osób pracujących w lokalu. Fartuch ma przede wszystkim chronić pracownika przed oparzeniem, zachlapaniem czy zabrudzeniem. Nie powinna mu szkodzić wysoka wilgotność, która pojawia się w każdej restauracji. Z tego względu profesjonalne fartuchy mają właściwości niepalne i wodoodporne. Polecane modele mają prosty, elegancki krój, a swoją długością sięgają do kolan albo połowy ud. Pracownicy wiąż ą je na szyi i plecach, co zwiększa wygodę noszenia. W lokalach gastronomicznych idealne sprawdzają się zwłaszcza ciemniejsze modele, na których nie widać każdej plamy.

Fartuchy dla pracowników gastronomii- na co zwrócić uwagę?

Wybierając fartuchy dla gastronomii, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Pierwszą z nich jest rodzaj materiału, z jakiego wykonane jest ubranie. Musi gwarantować pracownikom pełne bezpieczeństwo i zmniejszać ryzyko zabrudzenia czy poparzenia. Odzież ochronna powinna spełniać wszelkie wymogi powiązane z warunkami pracy. Warto postawić na produkt niepalny, trwały, który nie sprawia trudności w czyszczeniu. Wysokogatunkowy materiał można prać w wysokich temperaturach i prasować. Pomimo częstych zabiegów pielęgnacyjnych nie zniszczy się zbyt szybko. Kolejną ważną kwestią jest ergonomiczność wybranego modelu. W żadnym razie nie może on krępować ruchów podczas wykonywania codziennej pracy. Jest to ważne zarówno dla jej wygody, jak i bezpieczeństwa. Chętnie wybierane są zwłaszcza fartuchy z praktycznymi kieszeniami, które przydają się zwłaszcza kelnerom. Wiele różnorodnych propozycji znajdziemy na https://kitchenista.pl/oferta-dla-firm/fartuchy-dla-gastronomii.

Fartuchy dla gastronomii muszą być też schludnie i estetycznie wykonane. Dobrze, jeśli nawiązują swoim wyglądem do stylizacji, jaka panuje w danym lokalu. Popularne na rynku są między innymi czarne, uniwersalne modele, które sprawdzą się w każdym miejscu. Właściciele restauracji muszą pamiętać też o tym, że mogą zdecydować się na produkty z wyhaftowanym logo czy nazwą restauracji. Takie fartuchy dla pracowników gastronomii podniosą prestiż lokalu i będą prezentowały się profesjonalnie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here